Duikergeel in ’t groen 070

In juni 2020 zijn we voor het eerst in Kijkduin geweest om deze villa, naar een ontwerp van Duiker en Bijvoet, te bekijken. De landhuizen zijn rond 1922-1923 ontworpen, uiteraard geïnspireerd door de ontwerpen van de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright. Van het originele ontwerp stond eigenlijk alleen de buitenkant van het ontwerp nog overeind, maar dan wel volledig geschilderd in een room witte kleur en verborgen tussen heesters en vervallen afgeknotte dennenbomen. Het oorspronkelijke interieur was ooit verwijderd en er was een vrij orthogonale indeling aangebracht waardoor in de woning ieder gevoel van ruimtelijke beleving ontbrak. Van de nieuwe eigenaren kregen wij de eervolle opdracht om er weer een echte villa van te maken met een eigen look en waar je het gevoel moest hebben iedere dag op vakantie te zijn. Of dat gelukt is? Wij denken van wel! Een verbouwing met veel maatwerk en een hele fijne samenwerking  met de opdrachtgevers.

 

“Mooi Duiker detail! Het kloppertje op de voordeur is geïnspireerd op een specht.”

 

Een van de belangrijkste interventies die we hebben gedaan is het verplaatsen van de oprit en het verwijderen van de garage, zodat de villa weer vrij kwam te staan. Aan de linkerzijde van de villa is een nieuwe, kortere inrit gemaakt, met een looppad naar de voordeur en een nieuwe compacte berging in cortenstaal met een kleine aangebouwd, zelfstandig atelier dat weer aansluit op de achtertuin met verscholen sauna. Door het verwijderen en verplaatsen van een aantal binnenwanden, hebben we de villa een nieuw hart gegeven. Een centraal punt in de woning met lange zichtlijnen vanuit het woongedeelte op de nieuw aangelegd tuin om de villa. Aan de zijgevel zijn nieuwe openslaande deuren toegevoegd, die toegang geven tot het zij terras en de zwemvijver. De slaapkamer, badkamer en garderobe liggen meer afgezonderd en zijn op een speelse manier verplaatst naar de achterzijde van de villa met zicht op de tuin. De studeer-werkkamer is op een eenvoudige manier om te vormen tot logeerkamer en is ook voorzien van een compacte badkamer. Het rustpunt van het huis is uiteindelijk de erker geworden, die met twee stalen schuifdeuren kan worden afgesloten van de woonkamer en voorzien is van twee day-beds, grenzend aan een klein terras aan de voorzijde van de villa.

 

De architect en opdrachtgeefster waren het snel met elkaar eens over de nieuwe kleurstelling van de villa van Duiker en Bijvoet. Omdat we enigszins gebonden waren aan de geschilderde gevels, hebben we ervoor gekozen de overstekken van het leien dak samen te voegen door de dakranden en de overstekken in Duiker-zwart (een warm, donkergrijs) te schilderen. Raamhout en deuren zijn geschilderd in Duiker-geel (Zonnestraal oker) en kozijnen en gevels in een witte kleur met een tintje grijs. De nieuwe kleurstelling van de villa en het rood-bruin van het cortenstaal dat op meerdere plekken terugkomt, sluit mooi aan op de natuurlijke duintuin die door Extra Vert (Machiel Vlieland) is ontworpen. De oude Zeedennen komen hier weer goed tot hun recht.

 

Op cortenstalen erfafscheiding met daarachter duindoorn en grassen is het huisnummer in een fontstijl geïnspireerd op Duikers werk (met dank aan bedenker/graficus Paul van der Laan van BOLD MONDAY. De fontstijl heet “Oskar”).

 

Er komen nog meer foto’s van o.a. het interieur, maar het plan is te mooi om niet te laten zien.

 

In samenwerking met: tuinontwerp Extra Vert | Green Care tuinaanleg | Van ’t Wout – De Boer Maatwerk | Bentveld Interieur Leiden| Joost Bakker schilderwerk

portiersloge 071

Eind jaren ’60 is de dam in de Maresingel aangelegd als toegang tot het terrein van de Stedelijke Licht fabrieken (SLF). Onderdeel van deze monoliete betonstructie was een functionele portiersloge. De vormgeving van het betonskelet van het gebouwtje, de verjonging van de luifel en het zwevende betonnen dak op de ranke stalen puien, zijn iconisch voor de wederopbouwarchitectuur. Bij de nieuwe plannen voor de herinrichting van het gebied van het Energiepark was dit gebouwtje al van de kaart weggepoetst. Erfgoed Leiden en ATELIER jelle verheijen hebben er veel energie in gestoken om iedereen ervan te overtuigen, dat ook dit erfgoed thuis hoort in het huidige Singelpark. Dit soort kleine functionele bouwwerken zijn zeldzaam en er is maar weinig over van het gebouwde verleden van de Stedelijke fabrieken van Gas en Elektriciteit.

 

Het getransformeerde portiersloge heeft een nieuwe plek gekregen op het Ambachtsplein in het Singelpark. Na ontmanteling van de stalen puien is de betonnen luifel losgezaagd van de oude sokkel, om een steenworp verder op een nieuwe sokkel te worden gehesen. Onderdeel van deze sokkel is de poer van een oude kraanbaan, die is hergebruikt in de nieuwe geïsoleerde fundering. In de oude installatiekast is een complete meterkast ondergebracht. Het oude vloertegelpatroon is teruggebracht. De ranke stalen puien onder de betonluifel zijn voorzien van geïsoleerd monumentenglas en hebben een meer in het oog springende bronzen kleur gekregen. Aan de voorzijde is een nieuw, breed valraam aangebracht dat tevens als balie kan functioneren. Bierbrouwerij Pronck heeft zich ontfermd over het sleutelbeheer van de nieuwe kiosk en zal er op mooie dagen ook zelf gebruik van maken. Afgelopen winter heeft EST ART foundation van de glazen kiosk een tijdelijke etalage gemaakt voor een kunstproject.

 

Op de rand van het luifel, tussen het sedum, is in cortenstaal een gedicht aangebracht als ode aan het oude gasfabrieken en het nieuwe Singelpark. De fontstijl “Dudok” is een verwijzing naar architect Dudok die in zijn jonge jaren in Leiden werkte aan o.a. de naastgelegen voormalige vuilverbranding, waar de brouwerij Pronck nu in gehuisvest is. Ook dankzij een interventie in het gebouw door ATELIER jelle verheijen door de strategische plaatsing van een lift. Ogenschijnlijk simpele postzegelarchitectuur met grote impact.

 

foto’s opening: © buro JP

stadswoning met tuin 071

Dit project is op dit moment in de uitvoering, maar omdat het een bijzondere ontwerp is laten we het nu al zien. Deze voormalige turfschuur in het centrum van Leiden wordt getransformeerd tot stadswoning met ommuurde tuin. Wat eerst een opslagruimte was met een blinde achtergevel aan een braakliggend stukje grond, krijgt in het nieuwe plan een eigentijdse indeling en uitstraling aan een groene binnentuin.

LEES VERDER

transformatie woonhuis 055

Op verzoek van een bevriend gezin kreeg architect Jelle Verheijen de vraag of hij mee wilde helpen met het zoeken naar een nieuwe woning in een bosrijke buurt in Apeldoorn. Besloten werd te zoeken naar een mooi kavel met een bestaand woonhuis dat getransformeerd kon worden tot hun droomhuis: een mix van klassiek en modern.

LEES VERDER

de brandmeester 071

Deze film gaat ons initiatief “de brandmeester”. De film is gemaakt door Heleen van Berkel in het kader van initiatieven in de wijk. In de film is een korte animatie van het plan opgenomen en lichten we het plan toe.

 

 

LEES VERDER

woonhuis 0117

Het aanpassen en uitbreiden van het bestaande woonhuis maakt het mogelijk om de begane grond beter in te delen en om de woning beter toegankelijk te maken. Met de huidige indeling en een paar kleine aanpassingen, kunnen de huidige bewoners ook in de toekomst blijven gebruik maken van de woning, voor het geval ze minder goed ter been zijn. Om de uitbreiding van de woning mogelijk te maken is een vrijstellingsprocedure doorlopen. LEES VERDER

woonboot 071

Om de hectiek van de stad te ontvluchten, kochten deze opdrachtgevers een oude woonboot aan de plassen met weids uitzicht op het polder landschap. Een prachtige plek, maar de oude opbouw was slecht en onderhoudsgevoelig. Ook was de oude indeling hokkerig en beperkt. Samen met de opdrachtgevers hebben we een nieuw ontwerp gemaakt binnen de bestaande envelop van de woonboot, want die ligt vast in het bestemmingsplan.

 

LEES VERDER

regulateursgebouw 071

Oorspronkelijk kende het dak windverenpannen waarvan de eindpannen voorzien waren van een kuif.

 

Het Fabrieksmeter-en regulateursgebouw (1902) staat op het voormalige terrein van de Stedelijke Fabrieken van Gas en Elektriciteit in Leiden. Het terrein staat ook bekend in Leiden als het NUON-terrein. Het terrein ondergaat op dit moment een transformatie tot het Energiepark, dat een onderdeel vormt van het Singelpark. Het gebouw is een gemeentelijk monument. Naast het archiefonderzoek dat door ATELIER jelle verheijen is verricht, is er een verkennend bouwhistorisch onderzoek gedaan door Dröge, bureau voor bouwhistorie en uitgebreid kleuronderzoek door Suzanne Fischer.

 

LEES VERDER

watergasfabriek 071

Op het terrein van de voormalige Gemeentelijke Gas-en Electriciteitsfabrieken, voor veel mensen beter bekend als het voormalige NUON-terrein staan nog verschillende oude fabriekspanden. Het architectenbureau sinds 2014 betrokken bij de herontwikkeling van de panden en de herontwikkeling van het aangrenzende terrein tot het Energiepark. Voor de oude watergasfabriek (1905) hebben we in 2017 een omgevingsvergunning verleend gekregen voor het kasko-herstel van het pand, inclusief het terugbrengen van de oorspronkelijk kleurstelling.

LEES VERDER

Tieleman & Dros 071

Voor de herbestemming van de panden van de voormalige Tieleman & Drosfabriek in Leiden hebben we met een bewonerscollectief meegedaan aan de aankoop van de panden. We eindigden met een minimaal puntenverschil op de 2e plek. Helaas, zo gaat het in de praktijk, maar we kijken terug op een mooie samenwerking en laten dit geweldige plan graag zien. Hier onze motivatie:LEES VERDER