Fietsenstalling achter de Hartebrugkerk (Leiden)

De afgelopen week hebben we samen met de Gemeente Leiden (opdrachtgever) en vertegenwoordigers van de Hartebrugkerk op twee verschillende momenten de plannen voor de Fietsenstalling achter de Hartebrugkerk mogen presenteren. Een keer voor de directe omwonenden en de stakeholders in de Romanuszaal en een tweede keer op de zaterdag buiten voor de bestaande fietsenstalling. Geen slideshow presentaties, maar met de mensen in gesprek over de plannen en luisteren naar het commentaar en de reacties. Naast veel positieve reacties hebben we ook een aantal aandachtspunten meegekregen. Hier gaan we de komende periode mee aan de slag, zodat we straks een plan krijgen dat optimaal gebruik kan gaan worden.

Zie ook: PR filmpje ontwerp

Leids Dagblad 12 mei 2023

“Aan architect Jelle Verheijen de niet eenvoudige taak om een overdekte stalling te schetsen, de fonkelnieuwe Romanuszaal daar bovenop te posteren en toch geen afbreuk te doen aan de beschermde binnenstedelijke aanblik.”

Filmopnames over gas in de Watergasfabriek

Verhalen vertellen in oude gebouwen met nieuwe bestemmingen. Deze week in de Watergasfabriek in het Energiepark over watergas, cokes, schoorstenen en teerputten. Binnenkort te zien in een lokaal filmjournaal waarin ook heel even ons kantoor in de brandslangendroogtoren te zien is.

Update! Benieuwd naar het verhaal? Kijk op: verhaal watergasfabriek op youtube

Op de foto (met dank aan stagiair Gijs Romijn!) met een hele filmploeg, Cees Loos (geluid), Leonard de Boer (geluid) en Stephan de Boer (camera) www.omniavisuals.nl

opnames watergasfabriek 8 maart 2023

Reconstructie historische winkelpui & gevelkleuren en verduurzamen ramen.

Deze week enthousiaste reacties ontvangen voor het bouwhistorisch onderzoek (van bestelhuis tot snoepwinkel) en restauratieplan voor een pand aan de Haven in Leiden. Akkoord omgevingsvergunning en complimenten van de welstand. Wat heb ik toch een leuk vak!

#erfgoedleidenenomstreken #winkelpuienproject #herstelhistorischstadsbeeld #erfgoed #restauratie #Leiden #architect

presentatie onderzoek & ontwerp (fragment)

Fietsenstalling Hartebrugkerk met paviljoen

Mooie nieuwe plannen!

Deze week eindelijk ons plan voor de fietsenstalling bij de Hartebrugkerk in Leiden mogen tonen. Binnen de oude tuinmuren hebben we een gelijkvloerse fietsenstalling ontworpen, waarbij de crypte onder de kerk toegankelijk blijft en waar een publiek toegankelijk toilet komt. Ook bijzonder is het nieuwe Romanuspaviljoen en de aangrenzende daktuin. Een lastige maar oplosbare puzzel. Hoe uniek als we dit ook echt kunnen gaan realiseren!

#herbestemming #fietsenstalling #Hartebrugkerk #leidenstadvanontdekkingen #gemeenteleiden #daktuin #openbaartoilet #mooieplannen #architectuur #atelierjelleverheijen

presentatie ontwerp
foto buro JP met wethouder North en bestuurslid Jan van Trigt (parochiebestuur)
LD 20 september 2022

work in progress

collage lopende en afgeronde projecten

De zomervakantie is alweer achter de rug. De afgelopen periode hebben we weer met plezier gewerkt aan onder andere deze projecten. Weer een mooie aanwinst voor de website. Dit najaar gaan we het eindresultaat vastleggen en laten we jullie snel zien wat voor moois we allemaal hebben uitgevoerd en er komt nog VEEL meer aan 😉

collage werk in uitvoering 2021-2022

Leiden Open Monumentendag 2021 – watergasfabriek en regulateursgebouw

Leiden Open Monumentendag 2021

Benieuwd met welke projecten we bezig zijn? Kom aanstaand weekend kijken naar het industriële erfgoed op het voormalige terrein van de gas-en lichtfabrieken. De watergasfabriek en het regulateursgebouw zijn te bezichtigen, maar ook de voormalige vuilverbranding annex schakelstation en de portiersloge op het Ambachtsplein. In de watergasfabriek en het regulateursgebouw is EST samen met ATELIER jelle verheijen plannen aan het voorbereiden voor de transformatie en restauratie van de gebouwen.

 

Meer weten over de geschiedenis van de gebouwen? Download hier de informatiebrochure: brochure AJV watergasfabriek e.o.

bron: archief Erfgoed Leiden e.o.

Leiden – nominatie ‘de Portiersloge’ Rijnlandse architectuurprijs editie 2021

NIEUWS UPDATE Leiden – nominatie SHORTLIST regionale architectuurprijs

We staan op de shortlist met 9 andere prachtontwerpen! Ook fan van dit gebouwtje? Help ons aan de publieksprijs en stem op ons: publieksprijs

 

De Rijnlandse Architectuur Prijs is een tweejaarlijkse architectuurprijs voor de regio Rijnland. RAP071 is ingesteld om spraakmakende architectuur in regio Rijnland te belonen en stimuleren. De prijs bestaat uit een publieks- en juryprijs. Voorwaarden voor de deelnemende projecten is dat ze zijn opgeleverd tussen 1 juli 2019 en 1 augustus 2021 en dat ze zich bevinden binnen één van de deelnemende gemeenten (Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Zoeterwoude, Kaag en Braassem, Katwijk, Lisse, Noordwijk, Hillegom, Teylingen, Wassenaar en Voorschoten). De getransformeerde portiersloge is een van de 24 geselecteerde parels. Op 4 september is bekend gemaakt dat de vakjury ons bij de 9 genomineerden heeft geselecteerd (shortlist). Op woensdag 13 oktober worden de publieks- en juryprijs in Naturalis uitgereikt.

de getransformeerde portiersloge in het Singelpark (Leiden)
presentatietekening van de portiersloge

de 24 genomineerde projecten van de longlist

Leiden – Kunstroute 2020 Energiepark – watergasfabriek

Leiden Kunstroute 2020 – plaatsmaken in de watergasfabriek

Soms moet je het gewoon laten zien. Zo hebben we eind september samen met onze opdrachtgevers van EST ART Foundation (Guido Winkler en Iemke van Dijk) en de hulp van verschillende kunstenaars, van de watergasfabriek en het regulateursgebouw een pop-up initiatief neergezet. Verspreid over het kunstroute weekend plus enkele extra weekenden, hebben ruim 650 mensen de gebouwen de tentoonstelling bezocht. Een mooi resultaat, zeker gezien de COVID-19 maatregelen die we allemaal hebben moeten treffen om dit mogelijk te maken. We hopen snel een vervolg te geven aan dit initiatief en de plannen die we voor de Leiden ART HUB hebben gemaakt.

Kunstroute 2020 – plaatsmaken in de watergasfabriek
Kunstroute 2020 – plaatsmaken in de watergasfabriek
foto Iemke van Dijk

Leiden Open Monumentendag 2020 digitaal – brandslangendroogtoren

Leiden Open Monumentendag 2020 digitaal

Vanaf zaterdag 12 september hier de link naar de film: klik hier voor de film

De Open Monumentendagen Leiden 2020 zijn dit jaar digitaal! Oud-brandweerman en slangenbaas Herman Rijntjes geeft samen met architect Jelle Verheijen een rondleiding in de brandslangendroogtoren. #oralhistorie #openmonumentendagleiden #erfgoedleidenenomstreken #debrandmeester #atelierjelleverheijen #lvsl #brandslangendroogtoren

Vanaf 12 september meer info op: www.debrandmeester.nl
film: Arie de Ridder en Marion Smit i.o.v.
Open Monumentendag en Leidse Video en Smalfilm Liga

Open Monumentendag Leiden 2020

Leids initiatief hergebruik watergasfabriek & regulateursgebouw

Leiden ART HUB – Energiepark

download hier het plan: 1903_20200619_ARTHUBPR_kl

Vol enthousiasme hebben lokale ondernemers Est Art Foundation en architectenbureau ATELIER jelle verheijen gisteren het plan voor de Leidse ART HUB gepresenteerd aan wethouder Cultuur in Leiden Yvonne van Delft, betrokkenen en de pers. Het Leidse initiatief geeft invulling aan de voormalige watergasfabriek (1905) en het naastgelegen regulateursgebouw (1902) en sluit naadloos aan op de wens een duurzame, culturele herbestemming te vinden voor deze industriële monumenten.

Namens het burgerinitiatief Nieuw Leids Bolwerk werden er lovende woorden uitgesproken door voorzitter Rutger Engelhard. Leiden ART HUB zal een belangrijke aanjaagrol krijgen in het te ontwikkelen Energiepark. In de publiek toegankelijke gebouwen komt een mix van functies, zoals atelierruimtes, expositieruimte, theater, kleinschalige horeca, een kookstudio en een beheerderswoning. De ambities gaan verder dan alleen de gebouwen. Ook het park eromheen zal een oase worden voor cultuur- en groenliefhebbers. De vergunningen voor het cascoherstel zijn binnen, de gunfactor is er, het is nu wachten op groen licht van de gemeente Leiden.

#ikzouhetwelweten #LeidenARTHUB #watergasfabriek #Leiden #cultuur #herbestemming #nieuwleidsbolwerk #Energiepark #Buurtenergie #architectenweb #investerenindetoekomst #Singelpark #EST

presentatie Leiden ART HUB aan wethouder Yvonne van Delft (Cultuur)