stadswoning met tuin 071

Dit project is op dit moment in de uitvoering, maar omdat het een bijzondere ontwerp is laten we het nu al zien. Deze voormalige turfschuur in het centrum van Leiden wordt getransformeerd tot stadswoning met ommuurde tuin. Wat eerst een opslagruimte was met een blinde achtergevel aan een braakliggend stukje grond, krijgt in het nieuwe plan een eigentijdse indeling en uitstraling aan een groene binnentuin.

LEES VERDER

transformatie woonhuis 055

Op verzoek van een bevriend gezin kreeg architect Jelle Verheijen de vraag of hij mee wilde helpen met het zoeken naar een nieuwe woning in een bosrijke buurt in Apeldoorn. Besloten werd te zoeken naar een mooi kavel met een bestaand woonhuis dat getransformeerd kon worden tot hun droomhuis: een mix van klassiek en modern.

LEES VERDER

woonhuis 0117

Het aanpassen en uitbreiden van het bestaande woonhuis maakt het mogelijk om de begane grond beter in te delen en om de woning beter toegankelijk te maken. Met de huidige indeling en een paar kleine aanpassingen, kunnen de huidige bewoners ook in de toekomst blijven gebruik maken van de woning, voor het geval ze minder goed ter been zijn. Om de uitbreiding van de woning mogelijk te maken is een vrijstellingsprocedure doorlopen. LEES VERDER

renovatie landhuis 1294

Huize Breevecht, een rijksmonument, is ooit gebouwd rond 1900 als zomerverblijf, maar heeft verschillende andere functies gehad. Het landhuis is later opgedeeld in meerdere wooneenheden. Om de appartementen beter toegankelijk en levensloopbestendig te maken, werd ons gevraagd om binnen de huidige plattegrond een lift aan het trappenhuis toe te voegen.

 

LEES VERDER

woonboot 071

Om de hectiek van de stad te ontvluchten, kochten deze opdrachtgevers een oude woonboot aan de plassen met weids uitzicht op het polder landschap. Een prachtige plek, maar de oude opbouw was slecht en onderhoudsgevoelig. Ook was de oude indeling hokkerig en beperkt. Samen met de opdrachtgevers hebben we een nieuw ontwerp gemaakt binnen de bestaande envelop van de woonboot, want die ligt vast in het bestemmingsplan.

 

LEES VERDER

woonhuis 070

Voor deze opdrachtgevers hebben we van een uitgewoond pand in de Haagse binnenstad een moderne stadswoning mogen maken. Een eindresultaat dat er mag zijn! Het gerenoveerde pand is van alle gemakken voorzien en wordt op een duurzame manier verwarmd. Door de toevoeging van de moderne uitbouw met hoge aluminium ramen, hebben we veel licht in de woning kunnen brengen. LEES VERDER

Tieleman & Dros 071

Voor de herbestemming van de panden van de voormalige Tieleman & Drosfabriek in Leiden hebben we met een bewonerscollectief meegedaan aan de aankoop van de panden. We eindigden met een minimaal puntenverschil op de 2e plek. Helaas, zo gaat het in de praktijk, maar we kijken terug op een mooie samenwerking en laten dit geweldige plan graag zien. Hier onze motivatie:LEES VERDER

winkelpui 071

Het hoekpand aan de Oude Singel is gebouwd in de 17e eeuw en grenst met de zijgevel aan de Fokkestraat. Het rijksmonument is voorzien van een zadeldak en de gevel wordt beëindigd met een over de gehele breedte doorlopende kroonlijst (lijstgevel). Het casco van het pand is naar alle waarschijnlijk veel ouder. Dit gedeelte van de stad maakt deel uit van de 4e stadsuitbreiding uit 1611, waarbij dient te worden opgemerkt dat de Fokkestraat destijds nog niet op de uitgiftekaart stond aangegeven.

 

Het pand is op dit moment in gebruik als woonhuis. In het verleden werd de begane grond gebruikt als winkel of bedrijfsruimte met daarboven een bovenwoning. De winkelruimte is van 1921 tot ongeveer 1974 in eigendom geweest van de piano- en orgelhandel van W. Barning. Het vermoeden is dat de winkelpui toen al bestond of dat er destijds aanpassingen zijn gedaan aan de voorgevel, zoals het toepassen van glas-in-lood in de ramen. Er zijn geen documenten die dit kunnen onderbouwen, maar het glas-in-lood past goed bij de Art-Deco-stijl uit die periode (1920-1939). Van het winkelpand met woonhuis zijn maar enkele goede foto’s te vinden in het archief. Op veel foto’s vallen details weg van de gevel door de aanwezigheid van markiezen (inmiddels verdwenen) en de bomen aan de waterkant. Erfgoed en omstreken heeft 2 foto’s (1964 en 1971) uit de archieven weten te achterhalen.

 

De huidige bewoners wisten te vertellen dat er ooit een auto tegen de winkelpui is gebotst. Dit verklaart de gebroken terrazzo weldorpel en de diverse rommelige herstelwerkzaamheden aan de winkelpui. Het kalf van het raam wordt van binnenuit ondersteund met een balk en is versterkt met een T-staal. Ook is er in de loop van de tijd een gedeelte van het glas-en-lood vervangen door een stalen uitzetraam. Om de nog aanwezige glas-en lood ramen staan de houten roedes uit het lood of zijn doorgezakt, ook hier vermoedelijk door de botsing.

 

Bij de restauratie zal de pui op de begane grond worden hersteld en aangepast. Ook zal het glas worden vervangen door gelaagd isolatieglas (geluid!). Bij het glas-in lood zal aan de binnenzijde een demontabele ruit worden aangebracht. Het glas-in lood wordt gerestaureerd. Ook de schuiframen op de verdiepingen worden gerenoveerd en voorzien van isolatie glas. De kleurstelling van de gevel wordt eveneens aangepast. De voordeur wordt opnieuw gebeitst en de kozijnen en ramen krijgen een crème-witte kleurstelling.

 

De werkzaamheden zijn in 2020 afgerond.