transformatie woonhuis 055

Op verzoek van een bevriend gezin kreeg architect Jelle Verheijen de vraag of hij mee wilde helpen met het zoeken naar een nieuwe woning in een bosrijke buurt in Apeldoorn. Besloten werd te zoeken naar een mooi kavel met een bestaand woonhuis dat getransformeerd kon worden tot hun droomhuis: een mix van klassiek en modern.

LEES VERDER

woonhuis 0117

Het aanpassen en uitbreiden van het bestaande woonhuis maakt het mogelijk om de begane grond beter in te delen en om de woning beter toegankelijk te maken. Met de huidige indeling en een paar kleine aanpassingen, kunnen de huidige bewoners ook in de toekomst blijven gebruik maken van de woning, voor het geval ze minder goed ter been zijn. Om de uitbreiding van de woning mogelijk te maken is een vrijstellingsprocedure doorlopen. LEES VERDER

renovatie landhuis 1294

Huize Breevecht, een rijksmonument, is ooit gebouwd rond 1900 als zomerverblijf, maar heeft verschillende andere functies gehad. Het landhuis is later opgedeeld in meerdere wooneenheden. Om de appartementen beter toegankelijk en levensloopbestendig te maken, werd ons gevraagd om binnen de huidige plattegrond een lift aan het trappenhuis toe te voegen.

 

LEES VERDER

woonhuis 070

Voor deze opdrachtgevers hebben we van een uitgewoond pand in de Haagse binnenstad een moderne stadswoning mogen maken. Een eindresultaat dat er mag zijn! Het gerenoveerde pand is van alle gemakken voorzien en wordt op een duurzame manier verwarmd. Door de toevoeging van de moderne uitbouw met hoge aluminium ramen, hebben we veel licht in de woning kunnen brengen. LEES VERDER

renovatie duinvilla 071

Deze jaren ’50 villa op de duinen is de afgelopen jaren in stappen verbouwd om zo het huidige eindresultaat te bereiken. Zo mochten we een vrijstaande garage ontwerpen bij de villa. Om het karakter van het duinlandschap en de vrijstaande villa te behouden, hebben we een ontwerp gemaakt voor een garage in de duinen. Deze duingarage bestaat uit een betonnen casco. De voorzijde van de garage is bekleed met een vergrijzende houten gevel, dat aansluit bij de bestaande houten damwand. De zijwaarts schuivende garagedeur is ook met deze houten delen bekleed. Aan de zijkant van de garage wordt tegen het schone beton een gegalvaniseerd rooster geplaatst voor klimplanten. Met uitzondering van de trap zal er van het dak van de garage niets te zien zijn. Hier is een groen dak worden aangebracht, dat beplant is met kleine bomen en grassen.

 

De daarop volgende stap was het verduurzamen van de bouwkundige schil van het gebouw. Hierbij hebben we de gevel ingepakt met een isolatie-stuc systeem, is het dak volledig geïsoleerd en is er hoogwaardig isolatieglas aangebracht. Uiteraard is het platte dak gebruikt om nieuwe zonnepanelen en zonnecollectoren te plaatsen, om zo ook duurzaam energie op te wekken en de woning te voorzien van warm water. Het dak heeft ook een klein terras gekregen, dat toegankelijk is via een vaste trap. Het daklicht zorgt voor extra daglicht in de hal, zodat er minder verlichting nodig is.

 

De bovenste verdieping is tijdens de renovatie volledig op de schop gegaan. In de oorspronkelijk plattegrond lag de badkamer aan de voorgevel met uitzicht op zee. De bewoners vonden het jammer dat ze maar beperkt van dit zeezicht konden genieten. Eerder liet architect Jelle Verheijen ook het kozijn bij de keuken vergroten en daar waren de gebruikers erg enthousiast over. Door het verplaatsen van de badkamer en het vergroten van het raam, ontstond er raam met weids uitzicht op zee. Dit wordt ook nog eens versterkt door de stijlloze hoek in het raam. Het triple-glas zorgt voor extra isolatie.

 

Voor het interieur (garderobekasten, bureaublad, badkamermeubels) hebben we alle meubels ontworpen en voor de opdrachtgever op maat laten maken door de interieurbouwer. Al deze keuzes hebben ervoor gezorgd dat er een erg aangename leefomgeving is ontstaan dat licht, rust en ruimte uitstraalt.

 

restauratie woonhuis 071

Dit rijksmonument uit ca. 1670 is gebouwd op de fundamenten van de oude stadswal. Het pand bestaat uit een voor- en een achterhuis met daartussen een kleine binnenplaats. In het verleden stond het pand in dienst van de kolenhandel en was er een directe relatie met het naastgelegen pakhuis. Tijdens de restauratie is er een doorgang ontdekt met het hoekpand aan de Herengracht ter hoogte van de opkamer. Op Oude Rijn 91 zijn alleen nog bouwsporen van deze opkamer aanwezig, zoals een hardstenen trapje en de okerkleurige moer- en kinderbinten met geprofileerde consoles.

 

Bij het maken van de plannen hadden we twee belangrijke uitgangspunten: het herstellen en terugbrengen van het oorspronkelijke karakter van het pand, en het integreren van de hedendaagse woonwensen in het monumentale pand. Deze uitgangspunten hebben een mooi eindresultaat opgeleverd. Een van de onderdelen uit het plan is de realisatie van een buitenruimte tussen het voor- en achterhuis. Door de sloop van een tussenblok is er op de eerste verdieping een prachtige, lichte achterkamer op het zuiden ontstaan en zijn de gevels van het voor- en achterhuis weer zichtbaar. Ook de voorgevel is gerestaureerd. Hierbij zijn de raamindelingen in de stijl van het pand teruggebracht.

 

In elke ruimte in het pand zijn de monumentale onderdelen op een smaakvolle manier met het modernere interieur geïntegreerd. Zo wordt in de keuken de oude bedstee gebruikt als pantry en is de oorspronkelijke schouw opgenomen in de nieuwe keukenindeling en zijn de oude granitovloeren hersteld. De restauratie van de Oud-Hollandse kap is een van de pronkstukken in het pand. Doordat de isolatie direct onder de pannen is aangebracht, konden de grenen ronde sparen en het dakbeschot in het zicht blijven. Uit de houten kapconstructie is er in het verleden een spantbeen verwijderd. Door de nieuwe indeling kon dit onderdeel weer worden teruggebracht.

woonhuis 010

Aan dit plan hebben we met veel enthousiasme gewerkt. De opdrachtgevers hadden het pand met terrein aangekocht en hadden het al enige tijd in gebruik. Op het terrein had een van de opdrachtgevers ook z’n bedrijf gehuisvest. Na wat kleine initiële verbouwing bleek de totaal renovatie van het woonhuis met kantoor toch te groot. LEES VERDER