Duikergeel in ’t groen 070

In juni 2020 zijn we voor het eerst in Kijkduin geweest om deze villa, naar een ontwerp van Duiker en Bijvoet, te bekijken. De landhuizen zijn rond 1922-1923 ontworpen, uiteraard geïnspireerd door de ontwerpen van de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright. Van het originele ontwerp stond eigenlijk alleen de buitenkant van het ontwerp nog overeind, maar dan wel volledig geschilderd in een room witte kleur en verborgen tussen heesters en vervallen afgeknotte dennenbomen. Het oorspronkelijke interieur was ooit verwijderd en er was een vrij orthogonale indeling aangebracht waardoor in de woning ieder gevoel van ruimtelijke beleving ontbrak. Van de nieuwe eigenaren kregen wij de eervolle opdracht om er weer een echte villa van te maken met een eigen look en waar je het gevoel moest hebben iedere dag op vakantie te zijn. Of dat gelukt is? Wij denken van wel! Een verbouwing met veel maatwerk en een hele fijne samenwerking  met de opdrachtgevers.

 

“Mooi Duiker detail! Het kloppertje op de voordeur is geïnspireerd op een specht.”

 

Een van de belangrijkste interventies die we hebben gedaan is het verplaatsen van de oprit en het verwijderen van de garage, zodat de villa weer vrij kwam te staan. Aan de linkerzijde van de villa is een nieuwe, kortere inrit gemaakt, met een looppad naar de voordeur en een nieuwe compacte berging in cortenstaal met een kleine aangebouwd, zelfstandig atelier dat weer aansluit op de achtertuin met verscholen sauna. Door het verwijderen en verplaatsen van een aantal binnenwanden, hebben we de villa een nieuw hart gegeven. Een centraal punt in de woning met lange zichtlijnen vanuit het woongedeelte op de nieuw aangelegd tuin om de villa. Aan de zijgevel zijn nieuwe openslaande deuren toegevoegd, die toegang geven tot het zij terras en de zwemvijver. De slaapkamer, badkamer en garderobe liggen meer afgezonderd en zijn op een speelse manier verplaatst naar de achterzijde van de villa met zicht op de tuin. De studeer-werkkamer is op een eenvoudige manier om te vormen tot logeerkamer en is ook voorzien van een compacte badkamer. Het rustpunt van het huis is uiteindelijk de erker geworden, die met twee stalen schuifdeuren kan worden afgesloten van de woonkamer en voorzien is van twee day-beds, grenzend aan een klein terras aan de voorzijde van de villa.

 

De architect en opdrachtgeefster waren het snel met elkaar eens over de nieuwe kleurstelling van de villa van Duiker en Bijvoet. Omdat we enigszins gebonden waren aan de geschilderde gevels, hebben we ervoor gekozen de overstekken van het leien dak samen te voegen door de dakranden en de overstekken in Duiker-zwart (een warm, donkergrijs) te schilderen. Raamhout en deuren zijn geschilderd in Duiker-geel (Zonnestraal oker) en kozijnen en gevels in een witte kleur met een tintje grijs. De nieuwe kleurstelling van de villa en het rood-bruin van het cortenstaal dat op meerdere plekken terugkomt, sluit mooi aan op de natuurlijke duintuin die door Extra Vert (Machiel Vlieland) is ontworpen. De oude Zeedennen komen hier weer goed tot hun recht.

 

Op cortenstalen erfafscheiding met daarachter duindoorn en grassen is het huisnummer in een fontstijl geïnspireerd op Duikers werk (met dank aan bedenker/graficus Paul van der Laan van BOLD MONDAY. De fontstijl heet “Oskar”).

 

Er komen nog meer foto’s van o.a. het interieur, maar het plan is te mooi om niet te laten zien.

 

In samenwerking met: tuinontwerp Extra Vert | Green Care tuinaanleg | Van ’t Wout – De Boer Maatwerk | Bentveld Interieur Leiden| Joost Bakker schilderwerk

stadswoning met tuin 071

Dit project is op dit moment in de uitvoering, maar omdat het een bijzondere ontwerp is laten we het nu al zien. Deze voormalige turfschuur in het centrum van Leiden wordt getransformeerd tot stadswoning met ommuurde tuin. Wat eerst een opslagruimte was met een blinde achtergevel aan een braakliggend stukje grond, krijgt in het nieuwe plan een eigentijdse indeling en uitstraling aan een groene binnentuin.

LEES VERDER

transformatie woonhuis 055

Op verzoek van een bevriend gezin kreeg architect Jelle Verheijen de vraag of hij mee wilde helpen met het zoeken naar een nieuwe woning in een bosrijke buurt in Apeldoorn. Besloten werd te zoeken naar een mooi kavel met een bestaand woonhuis dat getransformeerd kon worden tot hun droomhuis: een mix van klassiek en modern.

LEES VERDER

woonhuis 0117

Het aanpassen en uitbreiden van het bestaande woonhuis maakt het mogelijk om de begane grond beter in te delen en om de woning beter toegankelijk te maken. Met de huidige indeling en een paar kleine aanpassingen, kunnen de huidige bewoners ook in de toekomst blijven gebruik maken van de woning, voor het geval ze minder goed ter been zijn. Om de uitbreiding van de woning mogelijk te maken is een vrijstellingsprocedure doorlopen. LEES VERDER

renovatie landhuis 1294

Huize Breevecht, een rijksmonument, is ooit gebouwd rond 1900 als zomerverblijf, maar heeft verschillende andere functies gehad. Het landhuis is later opgedeeld in meerdere wooneenheden. Om de appartementen beter toegankelijk en levensloopbestendig te maken, werd ons gevraagd om binnen de huidige plattegrond een lift aan het trappenhuis toe te voegen.

 

LEES VERDER

woonhuis 070

Voor deze opdrachtgevers hebben we van een uitgewoond pand in de Haagse binnenstad een moderne stadswoning mogen maken. Een eindresultaat dat er mag zijn! Het gerenoveerde pand is van alle gemakken voorzien en wordt op een duurzame manier verwarmd. Door de toevoeging van de moderne uitbouw met hoge aluminium ramen, hebben we veel licht in de woning kunnen brengen. LEES VERDER

renovatie duinvilla 071

Deze jaren ’50 villa op de duinen is de afgelopen jaren in stappen verbouwd om zo het huidige eindresultaat te bereiken. Zo mochten we een vrijstaande garage ontwerpen bij de villa. Om het karakter van het duinlandschap en de vrijstaande villa te behouden, hebben we een ontwerp gemaakt voor een garage in de duinen. Deze duingarage bestaat uit een betonnen casco. De voorzijde van de garage is bekleed met een vergrijzende houten gevel, dat aansluit bij de bestaande houten damwand. De zijwaarts schuivende garagedeur is ook met deze houten delen bekleed. Aan de zijkant van de garage wordt tegen het schone beton een gegalvaniseerd rooster geplaatst voor klimplanten. Met uitzondering van de trap zal er van het dak van de garage niets te zien zijn. Hier is een groen dak worden aangebracht, dat beplant is met kleine bomen en grassen.

 

De daarop volgende stap was het verduurzamen van de bouwkundige schil van het gebouw. Hierbij hebben we de gevel ingepakt met een isolatie-stuc systeem, is het dak volledig geïsoleerd en is er hoogwaardig isolatieglas aangebracht. Uiteraard is het platte dak gebruikt om nieuwe zonnepanelen en zonnecollectoren te plaatsen, om zo ook duurzaam energie op te wekken en de woning te voorzien van warm water. Het dak heeft ook een klein terras gekregen, dat toegankelijk is via een vaste trap. Het daklicht zorgt voor extra daglicht in de hal, zodat er minder verlichting nodig is.

 

De bovenste verdieping is tijdens de renovatie volledig op de schop gegaan. In de oorspronkelijk plattegrond lag de badkamer aan de voorgevel met uitzicht op zee. De bewoners vonden het jammer dat ze maar beperkt van dit zeezicht konden genieten. Eerder liet architect Jelle Verheijen ook het kozijn bij de keuken vergroten en daar waren de gebruikers erg enthousiast over. Door het verplaatsen van de badkamer en het vergroten van het raam, ontstond er raam met weids uitzicht op zee. Dit wordt ook nog eens versterkt door de stijlloze hoek in het raam. Het triple-glas zorgt voor extra isolatie.

 

Voor het interieur (garderobekasten, bureaublad, badkamermeubels) hebben we alle meubels ontworpen en voor de opdrachtgever op maat laten maken door de interieurbouwer. Al deze keuzes hebben ervoor gezorgd dat er een erg aangename leefomgeving is ontstaan dat licht, rust en ruimte uitstraalt.

 

restauratie woonhuis 071

Dit rijksmonument uit ca. 1670 is gebouwd op de fundamenten van de oude stadswal. Het pand bestaat uit een voor- en een achterhuis met daartussen een kleine binnenplaats. In het verleden stond het pand in dienst van de kolenhandel en was er een directe relatie met het naastgelegen pakhuis. Tijdens de restauratie is er een doorgang ontdekt met het hoekpand aan de Herengracht ter hoogte van de opkamer. Op Oude Rijn 91 zijn alleen nog bouwsporen van deze opkamer aanwezig, zoals een hardstenen trapje en de okerkleurige moer- en kinderbinten met geprofileerde consoles.

 

Bij het maken van de plannen hadden we twee belangrijke uitgangspunten: het herstellen en terugbrengen van het oorspronkelijke karakter van het pand, en het integreren van de hedendaagse woonwensen in het monumentale pand. Deze uitgangspunten hebben een mooi eindresultaat opgeleverd. Een van de onderdelen uit het plan is de realisatie van een buitenruimte tussen het voor- en achterhuis. Door de sloop van een tussenblok is er op de eerste verdieping een prachtige, lichte achterkamer op het zuiden ontstaan en zijn de gevels van het voor- en achterhuis weer zichtbaar. Ook de voorgevel is gerestaureerd. Hierbij zijn de raamindelingen in de stijl van het pand teruggebracht.

 

In elke ruimte in het pand zijn de monumentale onderdelen op een smaakvolle manier met het modernere interieur geïntegreerd. Zo wordt in de keuken de oude bedstee gebruikt als pantry en is de oorspronkelijke schouw opgenomen in de nieuwe keukenindeling en zijn de oude granitovloeren hersteld. De restauratie van de Oud-Hollandse kap is een van de pronkstukken in het pand. Doordat de isolatie direct onder de pannen is aangebracht, konden de grenen ronde sparen en het dakbeschot in het zicht blijven. Uit de houten kapconstructie is er in het verleden een spantbeen verwijderd. Door de nieuwe indeling kon dit onderdeel weer worden teruggebracht.