de brandmeester 071

Deze film gaat ons initiatief “de brandmeester”. De film is gemaakt door Heleen van Berkel in het kader van initiatieven in de wijk. In de film is een korte animatie van het plan opgenomen en lichten we het plan toe.

 

 

LEES VERDER

walstoepen 071

In opdracht van de gemeente Leiden en op initiatief van de Historische Vereniging Oude Leiden heeft historicus Cor Smit in 2016 een verkennend onderzoek gedaan naar de oorsprong van het fenomeen walstoepen in Leiden. Ze worden ook vaak wasplaatsen genoemd. Dit proces heb ik destijds begeleid en het atelier maakte de inventarisatie van de walstoepen in Leiden, inclusief de 3D-modellen van de walstoepen. Meer weten? Lees hier het verslag van historicus Cor Smit.

architectuurcentrum 071

Nog een mooi voorbeeld van een tijdelijke invulling van een bestaand gebouw. Tussen 2003-2014 heeft het RAP architectuurcentrum een centrale plek gehad in het centrum van Leiden aan de Nieuwstraat. In de destijds leegstaande Blonck garage, toegeschreven aan de architecten H.J.Jesse en W.Fontein, ontwierpen architecten Jelle Verheijen, Paola Huijding en Vincent Kuijer gezamenlijk een nieuwe invulling en coördineerden de realisatie van dit plan. Dit alles binnen het tijdsbestek van een half jaar en een beperkt budget. Op 14 juni 2003 konden de deuren worden geopend door burgemeester Henry Lenferink.

 

Onderdeel van het concept was dat er in de Leidse Nieuwstraat verschillende culturele voorzieningen lagen. Het architectuurcentrum volmaakte deze cultuurstrip, zoals dit anno 2018 ook gebeurt op grotere schaal in het cultuurkwartier. Karakteristiek aan het hoekpand zijn de 16 hoge transparante deuren. Door het wegbreken van de binnenwanden kon achter deze deuren één doorlopende ruimte ontstaan. Het enige vaste element in de tentoonstellingsruimte was het 15 meter lange rode expositiemeubel. In het meubel was in een vast grid stalen ogen opgenomen, waar de te exposeren stukken aan vastgemaakt konden worden. Het meubel werd ‘s-avonds aangelicht, zodat de tentoonstellingsruimte een stedelijke vitrine werd. Passanten konden zo ook na sluitingstijd wat cultuur opsnuiven. In het ontwerp zijn naast een nieuw hoofdentree, een lezingen- en filmzaal, kantoren, een vergader- en documentatieruimte, ook de toiletgroepen en opslagruimtes opgenomen en vormgegeven. Om het oude karakter van voormalige garage te benadrukken, waren de ruimtes wat grover afgewerkt en was er veel gebruik gemaakt van hergebruikte materialen. In 2014 verkocht de gemeente Leiden de panden aan een kunstgalerie.

 

Grafisch vormgever en kunstenaar Jan Kleingeld maakte in 2003 een ontwerp voor de belettering op de gevels en bedacht een iconische neon A op het dak van het pand. De neon A heeft maar tijdelijk op het dak gestaan, maar moest worden verwijderd na een lange discussie of deze moderne A wel paste in de historische binnenstad.

 

In 2013-2014 heeft het architectenbureau samen met andere Leidse architecten, verenigd onder de naam eLAN, een expositie gehouden in het RAP architectuurcentrum onder de naam “103 interventies voor de stad”. Het ontwerp voor de tentoonstelling is bedacht door ons atelier, samen met architecten Vincent Muller (ontwerpburo MULLER) en Barbara Heijl (Wijs architectuur). De tentoonstellingsruimte is toen tijdelijk getransformeerd tot “fashion store” waarin de “interventies” in kledingrekken gepresenteerd werden. In de achterzaal konden de betrokken architectenbureaus zich presenteren in eigen vormgegeven rolcontainers. Zie de bovenstaande foto’s van het eindresultaat.