Op verzoek van een bevriend gezin kreeg architect Jelle Verheijen de vraag of hij mee wilde helpen met het zoeken naar een nieuwe woning in een bosrijke buurt in Apeldoorn. Besloten werd te zoeken naar een mooi kavel met een bestaand woonhuis dat getransformeerd kon worden tot hun droomhuis: een mix van klassiek en modern.
Het architectenbureau kreeg uiteindelijk de opdracht om een bestaande woonhuis (bouwjaar 1968) te transformeren en uit te breiden. De oude woning was introvert en donker. De raamopeningen waren te klein en voldeden niet aan de daglichteisen. Het bestaande hoog geplaatste bandraam in de slaapkamers maakte het niet mogelijk op naar buiten te kijken en contact te hebben met de straat. De grote luifel bij de entree was weliswaar praktisch als droogloop, maar ook hier weinig daglicht.
Geïnspireerd door het Apeldoornse “Kookboek” maakten we een plan gemaakt om de woning en in het bijzonder de kap, meer aardser te maken en minder stedelijk. Door de kap te verlagen, ontstond er een gebroken kap met een overstek. Door de kap boven aan af te schuinen, kreeg het dak een tradioneler aangezicht. De bestaande donker bruine pannen werden vervangen door een traditionele rood-bruine Tuile-du-Nord pan.
Het overstek en de detaillering wordt in de omgeving veel toegepast en komt de plasticiteit van het pand ten goede. De kopse gevels hebben we van buitenaf geïsoleerd met een houten gevelbekleding, bestaande uit vertikale houten geveldelen in vuren (Plato-hout, fijn bezaagd, dekkend geschilderd in een Olympic Stain beits). Door de gevel ook aan de zijkanten te bekleden, maken we de kap aan de zijkanten ook aardser. Kozijnen en ramen steken mooi af tegen het donkere hout door ze in lichte, warme kleuren te schilderen. De dakkapellen aan de voorzijde zullen ook in een lichte kleur worden afgewerkt.
De bestaande gevel was gemetseld in een gele steensoort (handvorm, gesinterde steen) in een wild verband. Omdat we de liggende raamkozijnen willen wijzigen, hebben we aanpassingen moeten doen in het gevelmetselwerk. De contrasten tussen nieuw en oud werk zouden dusdanig detoneren dat we ervoor kozen om de metselwerk onderpui te keimen in een bijpassende kleur. Dit wordt in de praktijk vaak toegepast en de toepassing van een matte, damp-open verfsysteem levert een mooi eindresultaat op.
Bij de uitbreiding aan de achterzijde hebben we ervoor gekozen om die op het “bestaande” woonhuis te laten aansluiten. De kleur- en materiaal keuzes komen met elkaar overeen. Bij de aanbouw zitten een aantal subtiele afwijkingen ten aanzien van de voorgevel. De achterzijde oogt moderner en veel lichter. De hoge glazen achtergevel zorgt voor een lichte leefruimte en optimaal contact met het bos. Door de aanpassingen aan de luifel en het verplaatsen van de garage naar de voorzijde, ontstaat er een zonnige, open en beschutte plek voor een terras.
Een geslaagd eindresultaat gelet op de enthousiaste reacties van nieuwe bewoners en de bewoners uit de wijk. Van de opdrachtgever kregen we dit compliment na afloop van de verbouwing:
” en dan is het eindelijk zover…we gaan er echt wonen!! Heel erg veel dank voor je hulp de afgelopen maanden en wat is het mooi geworden. Echt fantastisch. We zijn ontzettend blij met je en hadden dit nooit zonder je gekund. Nogmaals dank. ”
Apeldoorn
totaalontwerp t/m uitvoering
particulier
-
-
interieur, nieuwbouw, renovatie, transformatie, wonen