Duikergeel in ’t groen 070

In juni 2020 zijn we voor het eerst in Kijkduin geweest om deze villa, naar een ontwerp van Duiker en Bijvoet, te bekijken. De landhuizen zijn rond 1922-1923 ontworpen, uiteraard geïnspireerd door de ontwerpen van de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright. Van het originele ontwerp stond eigenlijk alleen de buitenkant van het ontwerp nog overeind, maar dan wel volledig geschilderd in een room witte kleur en verborgen tussen heesters en vervallen afgeknotte dennenbomen. Het oorspronkelijke interieur was ooit verwijderd en er was een vrij orthogonale indeling aangebracht waardoor in de woning ieder gevoel van ruimtelijke beleving ontbrak. Van de nieuwe eigenaren kregen wij de eervolle opdracht om er weer een echte villa van te maken met een eigen look en waar je het gevoel moest hebben iedere dag op vakantie te zijn. Of dat gelukt is? Wij denken van wel! Een verbouwing met veel maatwerk en een hele fijne samenwerking  met de opdrachtgevers.

 

“Mooi Duiker detail! Het kloppertje op de voordeur is geïnspireerd op een specht.”

 

Een van de belangrijkste interventies die we hebben gedaan is het verplaatsen van de oprit en het verwijderen van de garage, zodat de villa weer vrij kwam te staan. Aan de linkerzijde van de villa is een nieuwe, kortere inrit gemaakt, met een looppad naar de voordeur en een nieuwe compacte berging in cortenstaal met een kleine aangebouwd, zelfstandig atelier dat weer aansluit op de achtertuin met verscholen sauna. Door het verwijderen en verplaatsen van een aantal binnenwanden, hebben we de villa een nieuw hart gegeven. Een centraal punt in de woning met lange zichtlijnen vanuit het woongedeelte op de nieuw aangelegd tuin om de villa. Aan de zijgevel zijn nieuwe openslaande deuren toegevoegd, die toegang geven tot het zij terras en de zwemvijver. De slaapkamer, badkamer en garderobe liggen meer afgezonderd en zijn op een speelse manier verplaatst naar de achterzijde van de villa met zicht op de tuin. De studeer-werkkamer is op een eenvoudige manier om te vormen tot logeerkamer en is ook voorzien van een compacte badkamer. Het rustpunt van het huis is uiteindelijk de erker geworden, die met twee stalen schuifdeuren kan worden afgesloten van de woonkamer en voorzien is van twee day-beds, grenzend aan een klein terras aan de voorzijde van de villa.

 

De architect en opdrachtgeefster waren het snel met elkaar eens over de nieuwe kleurstelling van de villa van Duiker en Bijvoet. Omdat we enigszins gebonden waren aan de geschilderde gevels, hebben we ervoor gekozen de overstekken van het leien dak samen te voegen door de dakranden en de overstekken in Duiker-zwart (een warm, donkergrijs) te schilderen. Raamhout en deuren zijn geschilderd in Duiker-geel (Zonnestraal oker) en kozijnen en gevels in een witte kleur met een tintje grijs. De nieuwe kleurstelling van de villa en het rood-bruin van het cortenstaal dat op meerdere plekken terugkomt, sluit mooi aan op de natuurlijke duintuin die door Extra Vert (Machiel Vlieland) is ontworpen. De oude Zeedennen komen hier weer goed tot hun recht.

 

Op cortenstalen erfafscheiding met daarachter duindoorn en grassen is het huisnummer in een fontstijl geïnspireerd op Duikers werk (met dank aan bedenker/graficus Paul van der Laan van BOLD MONDAY. De fontstijl heet “Oskar”).

 

Er komen nog meer foto’s van o.a. het interieur, maar het plan is te mooi om niet te laten zien.

 

In samenwerking met: tuinontwerp Extra Vert | Green Care tuinaanleg | Van ’t Wout – De Boer Maatwerk | Bentveld Interieur Leiden| Joost Bakker schilderwerk

de brandmeester 071

Deze film gaat ons initiatief “de brandmeester”. De film is gemaakt door Heleen van Berkel in het kader van initiatieven in de wijk. In de film is een korte animatie van het plan opgenomen en lichten we het plan toe.

 

 

LEES VERDER