Dit pand maakt deel uit van het industrieel erfgoed van Leiden. Het gebouw is een goed voorbeeld van herbestemming. Het gemeentelijk monument aan de Langegracht staat in de Leidse volksmond bekend als het voormalig schakelhuis op het NUON-terrein. Dit is niet de oorspronkelijke functie van het gebouw. Gebouwd in 1913 op het terrein van de Gemeentelijke Gas-en Electriciteitsfabrieken als vuilverbranding en ontworpen door architect J.H.E. Rückert en het vermoeden is dat architect Dudok de bouw heeft begeleid. Vanwege de kosten en de stankoverlast werd al in 1929 besloten de vuilverbranding te sluiten. Rond 1954, mogelijk al eerder, wordt het pand verbouwd tot hoogspanningsstation (70 D) met transformatoren werkplaats (70 C). Het gebouw 70 D krijgt een extra verdiepingsvloer en deur-en raamopeningen worden dichtgemetseld. Ook de imposante betonnen lichtstraat op schuine dak verdwijnt en er worden in de loop der jaren extra trappen tegen de oostgevel aangebracht. Dit is het gebouw zoals we het kennen toen wij er in 2014 mee aan de slag gingen.
Het pand Langegracht 70 C en D is onderdeel van de erfenis behorende bij het voormalige NUON-terrein en is in eigendom van de gemeente Leiden. Het pand heeft de status van gemeentelijk monument. De huidige ontsluiting en indeling van het pand, in combinatie met de ligging naast de E-ON centrale, maakt het een lastig pand om een bestemming aan te geven. Om te voorkomen dat de leegstand van het gebouw ervoor zorgt dat het gebouw verder verpauperd, is er gezocht naar een bijpassende functie. De plannen van de herinrichting van het terrein tot het Energiepark, onderdeel van het Singelpark, maken onderdeel van de planlokatie. De ambitie is om hier een ambachtsplein te realiseren. In gebouw 70 C is nu een ambachtelijke steenhouwer gehuisvest (BamBam). Voor het gedeelte 70 D (I) is een nieuwe gebruiker gevonden. De Leidse Brouwerij Pronck zocht een nieuwe locatie en de ambachtelijke functie paste goed bij deze locatie en de bijbehorende gemeentelijke ambities.
In samenspraak met o.a. de eigenaar en de gemeente is er gekeken naar de mogelijkheden en de minimale aanpassingen die er moeten worden gedaan om de nieuwe functie (bedrijvigheid, ambachten) te huisvesten. De oplossing die daarvoor is gevonden bestaat uit het herplaatsen van de dubbele bedrijfsdeuren (een reconstructie) en het inpassen binnen de bestaande structuur van een personen-goederenlift. Door deze aanpassing is het mogelijk om de verdiepingen bereikbaar te maken en zo de ruimtes geschikt te maken voor de nieuwe functie.
De kleinschalige brouwinstallaties staan opgesteld op de 2e verdieping van het gebouw. De huidige opstelruimtes van de smoorspoelen en de transformatoren zijn behouden gebleven, waardoor het oorspronkelijke gebruik zichtbaar blijft. De overige ruimtes in het pand zullen worden gebruik voor opslag en ondersteunende bedrijfsactiviteiten. In totaal zal de nieuwe functie ruimte bieden aan 5 arbeidsplaatsen. Op afspraak worden er ook rondleidingen gegeven kijk eens op de site van Brouwerij Pronck.
Emile van Aelst maakte een mooi compilatie van de opening van Brouwerij Pronck in de voormalige vuilverbranding-schakelstation waarbij wij intensief betrokken waren.
bron: https://www.leidseglibber.nl/
Leiden
(deel-)ontwerp t/m uitvoering, onderhoud
gemeente Leiden
erfgoed, herbestemming, publieke ruimte, restauratie, transformatie, werken