Bekijk ook deze video van Guus Alberts over Brouwerslokaal waarin ons ontwerp wordt toegelicht.
geschiedenis
In 2022 zal dit historisch gebouw zijn 150ste verjaardag gaan vieren. Althans, als we erin slagen er een nieuwe functie aan te geven. Gebouwd als openbare school en meerdere malen verbouwd en aangepast naar gelang de wensen van de tijd. In de jaren ‘80 krijgt het pand een nieuwe functie als sportzaal, maar na de eeuwwisseling sluiten de deuren en raakt het gebouw in verval. Hoe kunnen we dit unieke pand voor de toekomst behouden? De initiatiefnemers willen aan deze plek een nieuwe impuls geven en een bijdrage leveren aan Groede.
Blekestraat
Op oude ansichtkaarten wordt deze straat ook wel eens de Bleekerstraat of de Schoolstraat genoemd. Vooral de verwijzing naar de voormalige school geeft aan hoe belangrijk de betekenis van dit gebouw is geweest. Nu maakt het een grijze, vervallen en ingesloten indruk. Op de luchtfoto is te zien hoe de school zich nestelt tussen de andere gebouwen. Ook het contrast tussen de versteende straat en de groene binnenterreinen is duidelijk zichtbaar. Het oude schoolplein achter het gebouw is nauwelijks meer te zien.
exterieur
Dicht getimmerde ramen, pleisterwerk dat van de gevels valt, scheuren in gemetselde muren, lekkende goten, gaten in het dak, planten die zich het gebouw toe-eigenen, verf dat van het hout afbladdert, etc., etc. Het zal niemand in Groede zijn ontgaan dat er dringend wat gedaan moet worden aan het onderhoud van de voormalige school. Helaas gaat het hier zoals bij veel oude gebouwen. Zonder functie is er geen noodzaak (en geld) om het gebouw te onderhouden. Behoud van het pand door herbestemming biedt een oplossing.
interieur
Aan de binnenzijde van het pand is op verschillende plekken zichtbaar wat voor schade de lekkages hebben veroorzaakt. Ook vervolgschade zoals zwam, schade door zouten, schimmels en naar binnen groeiende klimplanten zijn goed zichtbaar. Verrassingen zijn er ook. De grote raamvlakken (licht!) en diverse details verwijzen naar het verleden. De kapconstructie in het gebouw ziet er indrukwekkend uit en biedt mogelijkheden voor een nieuwe bestemming. Zo ook de structuur van het gebouw met z’n hoge ruimtes.
Groede
Hoe anders is de kant van de Markt, met de kerk als middelpunt. De plek van Grand Café Restaurant De Drie Koningen en de eigen brouwerij Marckensteijn. Een fijne plek om te vertoeven en te genieten. Eigen gebrouwen bier van de tap, een heerlijk terras aan de historische groene Markt van Groede. Het uitzicht vanaf de kerk geeft zicht op de omgeving rond Groede. De streek heeft veel te bieden aan recreatie (fietsen, cultuur, strand, natuur) en is leverancier van verschillende streekproducten.
toekomst
Het oude schoolgebouw weer opnieuw leven inblazen. Er komt letterlijk weer leven in de brouwerij met een biologisch restaurant met een winkel, proeflokaal en bed & breakfast. Bij deze visie past een reconstructie van de originele voorgevel met ranke ramen en sierpleisterwerk. Het gebouw en het terrein worden opgeknapt en aangepast aan de hedendaagse standaard. Door de vloer te verlagen en het plaatsen van een lift, maken we het gebouw voor iedereen toegankelijk. Ook de boom naast het pand blijft behouden.
bio-restaurant
Op de begane grond aan de voorzijde van de oude school komt een biologisch restaurant met een winkel waar men verse streekproducten kan kopen. Bezoekers kunnen aanschuiven aan de lange bank die langs de voorgevel komt. Daar heeft men via de glazen vloer ook een doorkijkje naar het hoger gelegen proeflokaal. De gerechten worden ter plaatse bereid en genuttigd of kunnen mee naar huis worden genomen. Een nostalgische koeling zorgt ervoor dat de versproducten gekoeld blijven.
proeflokaal
Op de eerste verdieping, eveneens aan de voorgevel, ligt het proeflokaal. De wandfoto bij de toegangsdeuren herinnert ons aan het oude schoolverleden. Deze intieme, maar lichte ruimte heeft twee grote ramen, die de bezoekers zicht geven op de brouwerij. Hier wordt straks uitgelegd hoe het brouwproces in zijn werk gaat en wie en wat ”Het Brouwerslokaal” is. Aan de lange tafels kunnen bezoekers in het proeflokaal genieten van dit in huis gemaakte streekproduct.
brouwerij
Het hart van de onderneming bevindt zich aan de achterzijde van de oude school. In een dubbele hoge ruimte staan de hoge ketels opgesteld. Via de daklichten komt het daglicht de ruimte binnen. De oude spantconstructie komt hier deels in het zicht. Ook vanuit de brouwerij heeft men zicht op het proeflokaal op de eerste verdieping. De expeditie heeft een plek in de naastgelegen aanbouw gekregen. Deze aanbouw krijgt een ambachtelijke uitstraling. Van hieruit gaat het gebrouwen product voor opslag naar een andere locatie.
bed & breakfast
In de kap van het gebouw worden vier kamers als bed & breakfast gerealiseerd. De kamers zijn allemaal voorzien van een eigen badkamer en hebben uitzicht op de Schelde. De lift zorgt ervoor dat de kamers voor iedereen goed toegankelijk zijn. Gasten kunnen gebruik maken van de arrangementen die door het biologisch-restaurant of het proeflokaal worden aangeboden. De realisatie van de “bed & breakfast” biedt gasten de mogelijkheid om langer te genieten van alles dat Groede en zijn omgeving te bieden heeft.
Groede
totaalontwerp t/m aanbesteding
erfgoed, herbestemming, interieur, nieuwbouw, publieke ruimte, renovatie, transformatie, werken