Leiden regio|renovatie villa

 

Deze karakteristieke villa (1920) is onlangs gekocht door een particulier die er met zijn gezin in wil gaan wonen. In hoofdlijnen voldoet de indeling van de villa aan de wensen van de opdrachtgever. Het architectenburo heeft aan de noord-west kant van de woning wel een aantal wijzigingen in de indeling gemaakt om het gebruik en de lichtinval in de woning te verbeteren.

 

De huidige keuken is nu verborgen achter het trappenhuis  en de aanbouw. Door het verplaatsen van de trap is het mogelijk de keuken meer te richten op de tuinzijde. De nieuw aan te brengen tuindeuren zorgen ervoor dat het terras aan deze kant van de villa ook beter benut kan worden. Via het glas in de nieuwe houten binnenpui bereikt het daglicht ook de centrale hal op de begane grond en is er ook zicht op de tuin vanuit de hal. Niet alleen op de begane grond is er een nieuwe trap geplaatst. Boven deze trap komt ook een vaste trap naar de bestaande zolder. In het verleden is de vaste trap naar de zolder vervangen door een vlizotrap, maar die is onhandig in het gebruik.

 

Op de eerste verdieping wordt ter plaatse van de voormalige trap de vloer dichtgemaakt, zodat er twee ruime slaapkamers gemaakt kunnen worden aan de tuinzijde. Ten behoeve van de daglichttoetreding en het zicht op de tuin wordt er in iedere kamer een dakraam geplaatst. Omdat het dakkapel te laag zit voor de slaapkamers op de verdieping, is in het ontwerp een vide gemaakt in de keuken. Het dakkapel geeft dak ook extra daglicht in de keuken.

 

In het dakvlak aan de zuid-oost gevel is er ook gekozen voor de plaatsing van 2 dakramen bij de kamers op de 1e verdieping. De ramen in de twee bestaande dakkapellen in de rieten kap ter hoogte van de zolder zijn klein van afmeting en zijn laag geplaatst. Om het daglichttoetreding op de zolder te verbeteren hebben wij ervoor gekozen hier drie kleinere dakramen te plaatsen. De bijgesloten 3D-impressies laten zien dat de indeling in de kap op een harmonieuze wijze is opgelost, zonder het karakter en de beslotenheid van de rieten kap aan te tasten.

 

In verband met de smalle houten roedes hebben we de enkele buitenbeglazing vervangen door monumentenglas. Dit systeem hebben we aangevuld met een op maat gemaakte beglazing aan de binnenzijde voorzien van een geprofileerd houten kader. Het systeem zorgt ervoor dat de koudestraling te niet wordt gedaan, met behoud van het oorspronkelijke karakter van het interieur. 

 

opdrachtgever: particulier
status: opgeleverd

hoofdaannemer: aannemersbedrijf Den Dubbelden

systeem binnenbeglazing en trappen: trappenmakerij van der Geest

terug naar overzicht >
testje testje testje testje testje testje testje testje testje testje testje testje testje testje testje testje testje