Bilthoven|verbouwing woonhuis

 

Het woonhuis is in de jaren '30 stijl gebouwd en vormt een geheel met het naastgelegen woonhuis . De twee woonhuis verspringen ten opzichte van elkaar en hebben een andere plattegrond dan wel indeling. De gemeenschappelijke mansardekap geeft de woningen de uitstraling van een royale vrijstaande villa.

 

De woning kent een wat ongelukkige  indeling. De huidige voorkamer is door de plaats van de voordeur in de zijgevel L-vormig met beperkte afmetingen. De ruimte is daardoor minder geschikt als woonkamer. Daarnaast ontbreekt het op de verdieping aan een hedendaagse badkamer en is de trap naar de 2e verdieping te steil naar de hedendaagse bouwbesluiteisen. De huidige eigenaren hebben het architectenburo boter|verheijen gevraagd de woning aan te passen naar de eisen van deze tijd. 

 

De indeling van de begane grond wordt gewijzigd, waarbij de huidige trap behouden blijft. De voordeur wordt verplaatst naar aan de andere zijde van de trap, zodat er een ruimere entree gemaakt kan worden en de voorkamer beter indeelbaar is. Aan de achterzijde wordt de begane grond met 3 meter uitgebouwd. Door het verplaatsen van de keuken naar het midden van de woning, ontstaat hier een royale tuin-|woonkamer. Het oude keukenraam wordt verlaagd, waardoor het beter aansluit bij de overige raampartijen van de uitbouw. De uitkragende goot een belangrijk element is in de architectuur van de woning. Deze lijn wordt doorgezet in het kalf van de nieuwe kozijnen aan de zij- en achtergevel. De nieuwe bovenramen steken boven de goot uit en zijn gelijk aan de oorspronkelijke indeling van de achtergevelkozijnen. De gevel van de uitbouw wordt ook in een gemetselde steen uitgevoerd, de vervolgens wordt gesausd. Om te voorkomen dat de uitbreiding de uitstraling heeft van een massief blok, hebben we het boeideel verbijzonderd. De toepassing van het verhoogde zinken boeideel met een felsgevelbekleding en de grote glasvlakke geeft de uitbouw een eigentijds karakter en licht karakter, dat past bij een tuinkamer.

 

Op de verdieping is de huidige trap naar de 2e verdieping vervangen door een beter beloopbare trap en wordt er een badkamer gerealiseerd. Het nieuwe programma eiste meer ruimte, dat ten koste ging van de achterkamer. De achterkamer hebben we kunnen vergroten door de achtergevel aan te passen. Hier is een schuin dakvlak aangebracht passend bij de huidige kap (spiegelrotatie voordakvlak buren!). In dit dak is onder de dakgoot een dakkapel geplaatst. Het dakkapel heeft dezelfde afmetingen als het oorspronkelijke achtergevelkozijn. De wangen van het dakkapel zullen eveneens in zink worden uitgevoerd. Het oude balkon komt door de uitbreiding te vervallen.

 

opdrachtgever: particulier

status: in uitvoering

terug naar overzicht >
testje testje testje testje testje testje testje testje testje testje testje testje testje testje testje testje