Utrecht|verbouwing woonhuis

 

In Utrecht kreeg het architectenburo de gelegenheid om voor de nieuwe bewoners een bijzondere, moderne uitbreiding te ontwerpen. Vanwege het volume van de uitbreiding, hebben we bewust het contrast opgezocht met het bestaande woonhuis (bouwjaar ca. 1900).

 

De meeste uitbreidingen bestaan uit een blokvormig volume met een plat dak. Dit levert van bovenaf een minder fraai beeld op. Door het dakvlak licht te laten hellen en in zink uit te voeren, kregen de bewoners zicht op de achtertuin en een mooi dak. In het zinken dak is een brede glazen lichtstrook gemaakt, zodat ook in het midden van de woning er nog voldoende daglicht binnenkomt.

Omdat een deel van de tuin ten koste ging van de uitbouw, is de achtergevel zo transparant en open mogelijk gemaakt. De binnenruimte loopt hierdoor over in de tuin. Dit effect wordt nog eens versterkt door zowel het plafond als de achtergevel schuin te laten weglopen.

 

Op de begane grond is de structuur van de bestaande woning nagenoeg hetzelfde gebleven. De smalle, lange gang met aan het eind de trap naar de verdieping is gebleven. Wel is er in het midden van de gang een grote doorgang gemaakt naar de woonruimte, die daardoor wat ruimtelijker is geworden. De nieuwe keuken is verplaatst naar de voorkant van de woning, waar er meer contact is met de straat.

 

 

opdrachtgever: particulier

status: opgeleverd

terug naar overzicht >
testje testje testje testje testje testje testje testje testje testje testje testje testje testje testje testje testje testje testje testje