Rotterdam|woonhuis Zuiderpark

 

De huidige bewoners hebben het pand enkele jaren geleden gekocht. In de afgelopen jaren hebben zij veel energie gestopt in het aanleggen van de tuin, die er prachtig uit ziet. Het huidige woonhuis moet echter nog worden gerenoveerd.

 

De belangrijkste ingreep aan de woning is de uitbreiding van huidige woonkamer. De woonkamer is nu vrij smal voor het maken van een goede zithoek en de indeling zorgt voor een versnipperde leefruimte. Door aan de zijgevel (noordzijde) de woonkamer 3 meter te verbreden, ontstaat er een aangename woonkamer met zicht op de voortuin en het water van het Zuiderpark. De nieuwe uitbreiding ligt ruim 3 meter terug ten opzichte van de voorgevel en is voorzien van een schuin dak, waarvan de hellingshoek gelijk is aan die van het onderste deel van de mansardekap. Er is voor gekozen om de materialisering van de uitbreiding gelijk te houden aan het bestaande woonhuis. De gevels worden in kruisverband gemetseld, er worden rode tuile-du-nord dakpannen toegepast en de houten boeidelen worden doorgetrokken. Om het doorzicht en het contact met de tuin en het park te behouden zijn de twee gevels op de begane grond zo transparant mogelijk gehouden.

 

De huidige serre sluit qua architectuur niet goed aan op het huidige woonhuis. We hebben dit kunnen oplossen door het schuine glazen dak te verwijderen en te vervangen door een plat dak voorzien van een overkragende dakrand voorzien van een houten boeideel. Het dak wordt aan de noordzijde doorgetrokken ter hoogte van de uitbreiding, zodat er een overdekte veranda ontstaat. De daklichten in het dak, waarvan het glas uit het serredak wordt hergebruikt, zorgen voor de benodigde daglichttoetreding. Met deze ingreep krijgt ook de architectuur aan de achterzijde van het woonhuis meer eenheid. 

 

Naast de interne wijziging op de begane grond, krijgt de woning op de eerste verdieping een gewijzigde indeling. De trap wordt verplaatst en vernieuwd, zodat er een ruimere entree ontstaat en de kamer boven de entree kan worden vergroot. Zowel de bestaande kap als de begane grond vloer worden geļsoleerd.

 

opdrachtgever: particulier

status: opgeleverd

hoofdaannemer: aannemersbedrijf C.J. de Boer

terug naar overzicht >
testje testje testje testje testje testje testje testje testje testje testje testje testje testje testje testje testje testje testje testje testje testje testje testje testje testje testje testje testje testje testje testje testje testje