Cadzand|nieuwbouw woonhuis

 

Het aanpassen en uitbreiden van het bestaande woonhuis maakt het mogelijk om de begane grond beter in te delen en om de woning beter toegankelijk te maken. Met de huidige indeling en een paar kleine aanpassingen, kunnen de huidige bewoners ook in de toekomst blijven gebruik maken van de woning, voor het geval ze minder goed ter been zijn. Om de uitbreiding van de woning mogelijk te maken is een vrijstellingsprocedure doorlopen.  De verbouwing van de woning is ook noodzakelijk, omdat beide bewoners grotendeels aan huis werken en behoefte hebben aan een flexibele studeer- annex werkruimte in de woning. Er is gekozen om één volume aan de woning toe te voegen, in plaats van een aantal aaneengesloten elementen zoals in het schetsplan. Het oorspronkelijke concept van de schuur naast het voormalige boeren woonhuis blijft gehandhaafd.

 

Ten aanzien van het schetsplan is de toegankelijkheid van de aanbouw verbeterd. In het schetsplan zaten er nog verschillende vloerhoogtes op de begane grond en was de plattegrond minder flexibel qua indeling. In het huidige plan is alles gelijkvloers en is er een multifunctionele gebruiksruimte gekomen. Daarnaast is gekeken naar mogelijkheden om de aanbouw duurzamer te maken. Direct hieruit volgt de keuze om de bestaande aanbouwen geheel te vervangen door nieuwbouw met een verbeterde thermische schil en een hogere isolatie. De huidige aanbouwen zijn namelijk ongeïsoleerd. Ook wordt gezocht naar de mogelijkheid om een zonnecollector en -boiler te plaatsen en wordt er een watertank geplaatst om het regenwater op te kunnen vangen voor het besproeien van de tuin. Bij de keuze van de toe te passen materialen is er gekeken naar eerlijke materialen die niet uitlogen en nagenoeg onderhoudsvrij zijn. Bij de materialisering is er een afweging gemaakt tussen de duurzaamheid van de materialen en of ze veel in de streek/regio gebruikt worden.

 

Om gewenste programma te kunnen realiseren hebben ervoor gekozen om de nieuwe uitbreiding aan de woning ondergeschikt te maken aan de twee hoofdmassa: het woonhuis en de schuur|garage. Deze configuratie willen we zelfs versterken door de bestaande schuur|garage te verlengen en de lage uitbreiding verdiept aan te leggen. Ook willen we een contrast maken met het bestaande woonhuis, door de gevel te bekleden met een houten gevelbekleding en een ruwe natuursteen plint en het dak te voorzien van moderne dakpannen. Hiermee willen we ook refereren naar de oude houten schuren die vroeger om de boerderij stonden. We hebben er daarom ook voor gekozen de gevel zo gesloten mogelijk te houden en slechts op een paar plekken kleine daglicht openingen te maken.

 

opdrachtgever: particulier

status: in uitvoering

hoofdaannemer: aannemersbedrijf Leenhouts

terug naar overzicht >
testje testje testje testje testje testje testje testje testje testje testje testje testje testje testje testje testje testje testje testje testje testje testje testje testje testje testje testje testje testje testje testje testje